Energiemanagement
Overbelasting elektriciteitsnet
Het Nederlandse elektriciteitsnet is betrouwbaar en sterk. Op dit moment ontstaat er toch een probleem. Het grote aantal duurzame energie opwekkers (bijvoorbeeld zonnepanelen) zorgt ervoor dat er te veel elektriciteit aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet overbelast. Doordat er overdag energie wordt opgewekt, als de huiseigenaren niet thuis zijn, wordt deze elektriciteit niet direct gebruikt. Hierdoor wordt veel opgewekte elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Wat opvalt is dat in de overbelasting in de dunst bevolkte gebieden het ergste is. Het elektriciteitsnet is hier ooit aangelegd op basis van een voorspelling van productie en afname en is daarom niet berekend op grote pieken. In deze gebieden wordt relatief veel opgewekt en weinig verbruikt waardoor het elektriciteitsnet vrij snel overbelast raakt. Grootschalige zonneparken die zich juist in de dunbevolkte gebieden willen vestigen (goedkope grond en ruimte), doen een hier nog een schepje bovenop. Het net kan al deze opgewekte stroom niet aan omdat het hier niet op berekend is. Zeker als er in een regio meerdere grote producenten van duurzame energie op het net willen, is de kans op overbelasting groot.
Drastische verandering na 2016.
Vanaf 2013 gaf de overheid grootschalige subsidie op duurzame energieproducten, hierdoor was de verwachting dat er vooral veel windmolens (op land en op zee) gebouwd zouden worden. Bij zonnepanelen dacht iedereen nog alleen aan particuliere daken, grote zonneparken waren in Nederland nog onbekend. Tijdens het aanleggen van windmolenparken werd er direct rekening gehouden met het verzwaren van het elektriciteitsnet.
In 2016 is er iets drastisch veranderd; biomassa verdween uit de subsidieregeling, deze subsidie werd verdubbeld en windmolens op land stuitte op veel weerstand van omwonende. Hier komt nog bij dat de prijs van zonnepanelen hard daalde. Door de subsidie en de dalende prijs van zonnepanelen werden grote zonneparken een interessant verdien model. De snelheid waarmee de zonneparken werden gebouwd en de onvoorspelbaarheid van de exacte locatie van deze zonneparken, leverde voor de netbeheerder problemen op.
Inmiddels wordt er dusdanig veel opgewekt dat het net het overschot aan stroom niet meer aan kan. Op de kaart in figuur 1 kunt u zien in welke gebieden sprake is van overschot. Dit overschot zorgt ervoor salderen vanaf 2024 steeds minder oplevert totdat u in 2031 helemaal niet meer kunt salderen.
Hoe u het meeste rendement heeft van u opgewekte stroom leest u in het onderdeel meten is weten.
Bron: Netcapaciteit - Netbeheer Nederland
Neem contact met ons op voor advies over een totaaloplossing op maat.
Figuur 1: Overbelasting netcapaciteit gemeten op 03-03-2022 08:30.

Meten is weten
Nu u weet dat salderen vanaf 2024 niet meer oplevert wat het vandaag de dag oplevert en er manier zijn om uw opgewekte elektriciteit rendabeler te maken. Is het belangrijk om te weten hoeveel elektriciteit er nu direct wordt gebruikt in de woning, hoeveel elektriciteit er wordt bij gekocht en hoeveel er wordt gesaldeerd.
Er zijn verschillende producten op de markt die u via uw telefoon inzicht kunnen geven in uw stroomverbruik. Het voorbeeld van figuur 2 geeft inzicht in het stroomverbruik van deze woning.
Rood: De rode grafiek geeft aan wanneer er stroom van het net wordt gekocht.
Blauw: De blauwe grafiek geeft aan hoeveel van de zelf opgewekte stroom er direct gebruikt wordt.
Groen: De groene grafiek geeft aan welke elektriciteit is terug geleverd aan het net.
Door het energieverbruik te monitoren via de diverse apps krijgt uw klant een duidelijk beeld over het verbruik van de woning. Op deze manier kan hier op worden geanticipeerd.
Door het eigen verbruik(blauw) tijdens het opwekken(groen) te verhogen, kunnen de kosten van het inkopen van stroom(rood) worden verlaagd. Zo kun je slim omgaan met de zonnestroominstallatie en een zo hoog mogelijk rendement behalen.
Maar wat kan de eindgebruiker doen als deze niet thuis is op het moment dat de stroom wordt opgewekt? Dit leest u in het onderdeel dynamisch vermogen.
Figuur 2: voorbeeld stroomverbruik.

Zeer hoge korting op de Enphase Split-Core current transformers of krijg er zelfs 4 gratis!
Profiteer vanaf 11 april tot en met 8 mei van hoge korting op de Enphase Split-Core current transformer.
Of ontvang er vier gratis bij aanschaf van een Enphase Envoy-Metered (3 fases).
Shop de Enphase Split-Core current transformers direct online en profiteer van deze hoge korting.
Dynamisch vermogen
Nu u weet dat terug leveren over een aantal jaar niet meer rendabel en dat het beter is om de woning en de elektrische apparaten daarin de energie te laten verbruiken wanneer deze wordt opgewekt, is het belangrijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Wat als de eindgebruiker niet thuis is op het moment dat de zonnepanelen het meeste opwekken?
Wat als de eindgebruiker niet thuis is op het moment dat de zonnepanelen het meeste opwekken?
Omdat het over een tijd niet meer rendabel is om de elektriciteit terug te leveren en in sommige delen van Nederland zelfs niet mogelijk is om het terug te leveren door overbelasting van de netcapaciteit, zal een eindgebruiker de opgewekte elektriciteit zelf moeten gebruiken.
Op het moment dat er niemand thuis is om de elektriciteit te gebruiken, moet het worden opgeslagen. Het opslaan van de energie kan op verschillende manieren, maar begint altijd bij Zero Export. Door het plaatsten van een slimme meter (smartenergy meter) tussen het net en de meter kast kan een woningeigenaar exact zien wat er aan elektriciteit wordt ingekocht en terug geleverd. De smartenergy meter kan er daarnaast voor zorgen dat er geen elektriciteit meer aan het net wordt geleverd; Zero Export.
Maar wat gebeurd er dan met de opgewekte energie?
De energie kan worden opgeslagen. Er zijn diverse manieren om de energie op te slaan wanneer deze niet direct kan worden gebruikt. Eén van deze manieren is het opslaan van de energie in een thuisbatterij.
Door het opslaan van de energie in een thuisbatterij kan de opgewekte energie van de groene pieken uit figuur 2 worden uitgesmeerd over de rode pieken. Door de zelf opgewekte stroom(groen) op te slaan in een batterij, kan deze namelijk worden gebruikt in de rode pieken. Hierdoor is het inkopen van de energie van het net (gedeeltelijk) niet meer nodig en is de eindgebruiker dus (bijna) volledig zelfvoorzienend.
Bent u benieuwd naar ons assortiment thuis batterijen? Bekijk ons assortiment.
Figuur 3: Elektriciteitsnetwerk woning met (smart)energiemeter.
